Work
Team
Studio
Close
The Center
Location
Houston, TX
Year
2013
Type
Education
Size
10,2000ft²

The Center in Houston, Texas is a facility dedicated to serving adults with developmental disabilities. The Center is a private, not-for-profit United Way Agency, so renovations to the space had to adhere to a strict budget. The updates to the reception area and classrooms enhanced the look and functionality, while adhering to ADA Standards. The design provided separation of spaces without using walls for the eating area, jukebox area, media area, cyber and reading area and to promote resident interaction. Vibrant wall and floor coloring was installed to assist in wayfinding. Natural bamboo, a renewable and tactilely appealing material, was placed on the walls to act as corner guards. Finally, the removal and replacement of institutional lighting provided pleasant energy-efficient lighting to reduce client cost and resident eye strain.